Wasbare wol

Lavalan: Wasbare Zwitserse Wol

Onze wasbare wol, Lavalan, komt van schapen uit Zwitserland en Z-Duitsland. Schapen die tijdens de zomerperiode op de almen lopen te grazen. Het is dus niet de wol van een speciaal soort schaap zoals bij Merino of Kasjmir wol wel het geval is.

From Sheep to Shop

De filosofie is dat de schapenwol daar verwerkt wordt waar het schaap leeft. De milieubelasting blijft hierdoor laag. De mensen van Baur Vliesstoffe GmbH, een bedrijf gevestigd in Zuid Duitsland, noemen dit “from sheep to shop”.

Jaarlijks wordt de wol op verschillende plaatsen in Zwitserland en Zuid-Duitsland door Baur Vliesstoffe verzameld. De boeren brengen hun wol naar de verzamelpunten en krijgen naar aantal ingebrachte kilo’s betaald. De wol wordt daar gelijk in soorten/kleuren/kwaliteiten verdeeld. In totaal wordt jaarlijks zo’n 400.000 kilo schapenwol verzameld.

Vervolgens wordt de wol gereinigd en ondergaat het een mechanische behandeling die vervilting tegen gaat. Ook neemt het “kriebel” gehalte van de wol door deze behandeling af.

Wasbare wollen dekbedden dankzij PLA bindvezel

De wol voor wasbare dekbedden wordt vervolgens tot een vlies gelegd. Door een paar procent biologische PLA vezels (smeltvezel op basis van mais-olie) toe te voegen en het vlies te verhitten wordt de structuur tussen de wolharen verstevigd en wordt een 100% wasbaar vlies gemaakt. Puur natuurlijk, maar met het gebruiksgemak van een synthetisch dekbed.