Tijkstoffen

Eisen te stellen aan de tijkstof voor een wollen dekbed

Vezeldicht

Bij dons verbaast het niemand dat de stof die gebruikt wordt voor het maken van de inlet/hoes van het dekbed dons-dicht moet zijn.
Bij wol is dat minder vanzelfsprekend, terwijl migratie van wolharen door de tijkstof wel degelijk een probleem kan zijn.  Wanneer de wolhaar dikker en dus harder is, en de structuur van de stof minder gesloten kan een haar eenvoudig door de stof komen. Door de geschubde structuur zal deze haar zich niet weer terug laten trekken in het dekbed, maar zal zich langzaam steeds verder naar buiten werken. Speciaal bij wol die veel vocht vasthoudt, staan de schubben open en zal de wolhaar zich sneller naar buiten werken. Tijkstof voor wollen dekbedden moet dus voldoende dicht geweven zijn wil de wolvezel zich niet door de stof werken.

Goede lucht- en vochtdoorlaatbaarheid

Een andere eis die gesteld wordt aan tijkstof voor wollen dekbedden is dat deze de werking van de wol zo min mogelijk moet beïnvloeden (zie ook Eigenschappen wol). De vocht- en luchtdoorlaatbaarheid moet dus minstens even zo goed zijn als de wol laag zelf. Daarom kiezen wij voor 100% katoenen tijkstoffen. Katoen heeft als natuurlijk product vergelijkbaar goede vocht- en luchtdoorlaatbare eigenschappen als de wol die het gaat omsluiten.

Soepel

De fijnheid van de tijkstof hebben we afgestemd op de soort wol die gebruikt is.
Bij een fijnere wolhaar, zoals Kasjmir en Jak, gebruiken we katoen met dunnere schering en inslag draden en dus meer draden per inch, dan bij de schapenwol. Voordeel van de fijnere stoffen is dat deze ook soepeler zijn en daarmee de eigenschappen van de fijne, soepele wolharen nog eens extra tot hun recht laten komen.