Warmte- en seizoensindeling

Seizoensindeling

Het in Nederland gebruikte dekbed informatiesysteem (DIS) kent een grove warmte en seizoens-indeling. Het gaat niet verder dan een verdeling in dikte van dekbedden, wat voor de verschillende materialen waarmee een dekbed gevuld kan zijn geen goede indicatie is voor hoe warm een dekbed echt is. De warmte regulerende eigenschappen van wol worden hier niet in verwerkt.

Wij onderscheiden het zomerdekbed, het all-year dekbed (voorheen voor-/najaarsdekbed), het winterdekbed en het extra warme winterdekbed en natuurlijk het 4-seizoenen dekbed.

Warmte factoren

Omdat binnen elke seizoens-groep er nog weer flinke verschillen zijn in hoe warm een dekbed is, gebruiken we naast de seizoens-indeling de warmtefactor. Dit is een waarde gebaseerd op het type wol en de gebruikte vezeldikte van die wolsoort. Zoals in de stukken over de eigenschappen van wol is aangegeven, is de vezeldikte van invloed op de isolatiewaarde. De formule, die naast vezeldikte en vulgewicht ook rekening houdt met de dikte van de wolvlies-laag, geeft dus meer inzicht in hoe warm een bepaald dekbed is en helpt u een keuze te maken. Zoekt u een koeler dekbed, dan kiest u een dekbed met een lagere warmtefactor binnen het seizoen. Zoekt u een warmer dekbed, dan moet u juist een dekbed met een hogere warmtefactor kiezen.

Advies

Hieronder in schema een indeling met geadviseerde slaapkamertemperaturen.

Let wel: de seizoens indeling is indicatief, als ook de aangegeven slaapkamertemperaturen. Welk dekbed voor u een prettig dekbed is, hangt zeker ook af van uw eigen warmtebehoefte.

Periode /temperatuur indicatie.  Omschrijving
Zomer
16 -24 oC
Dekbedden die wij op deze site kwalificeren als zomerdekbedden zijn geschikt voor de echte zomernachten of slaapkamers waar het niet kouder wordt dan ca. 16 ºC.
Warmtefactor 4-8
All year
12-18 oC
All year gaat op voor kamers die ’s winters niet te koud zijn. Het zijn in ieder geval prima dekbedden voor in de lente of herfst en in veel slaapkamers ook geschikt als zomerdekbed.
Warmtefactor 8-12
Winter
8-16 oC
In deze categorie zullen de meeste mensen een goed dekbed voor de winter kunnen vinden.
Warmtefactor 12-15
Extra Warm  Winter
2-12 oC
Dekbedden voor de echte koukleum of voor de echt onverwarmde slaapkamer waar het ’s winters dus ook echt koud wordt.
Warmtefactor 15-18
4-seizoenen
2-24 oC
Bij onze 4-seizoenen dekbedden, vermelden we de warmtefactor van beide dekbeddelen, als ook de totale warmtefactor.