Onderhoud wollen dekbedden en dekens

Waslabel

Volg altijd de onderhoud/was instructies op het waslabel!

Daarnaast als algemene richtlijn voor het wassen van wollen producten:

  • Handwas of gebruik het wolwasprogramma van de wasmachine.
  • Gebruik een wasmiddel zonder enzymen bij voorkeur een speciaal wolwasmiddel.
  • Was op lage temperatuur/voorkom grote temperatuurverschillen tijdens het wassen.
  • Niet wringen en niet of matig centrifugeren.
  • Hangend of liggend drogen.

Wollen plaid /deken

Wol vraagt in principe niet heel veel onderhoud. Vuil hecht zich, door het nog aanwezige wolvet, slecht aan de vezels en zal wanneer het in vochtige lucht wordt uitgehangen veelal vanzelf van het plaid of de deken afvallen. Wrijf niet hard over vuil heen om het van de deken te verwijderen. U werkt de vlek dan juist de deken in, waar het anders op het weefsel blijft liggen en er dus ‘vanzelf’ weer af valt bij luchten.
Stof kan uitgeklopt/geschut worden, al wordt hard uitslaan afgeraden. Vooral wanneer dit ‘ouderwets’ gedaan wordt door met 2 personen de punten te pakken en dan hard uit te slaan, dan krijgt het middendeel eigenlijk te hard ervan langs, waardoor dit dunner gaat worden. De deken of het plaid om dezelfde reden ook niet zuigen met een stofzuiger.

Mocht het toch nodig zijn om de deken of de plaid te wassen, dan kan dit veelal in de wasmachine op lage temperatuur op het wolwasprogramma. Gebruik een wolwasmiddel. Andere wasmiddelen tasten de keratine waaruit wol is opgebouwd aan.
Drogen doet u het beste liggend of indien daar geen mogelijkheden toe zijn hangend aan de waslijn. Absoluut niet in de droger!

Wollen dekbed

Omdat uw dekbed in principe nooit direct tegen uw huid aankomt, zal de vervuiling van de tijkstof en zeker van de wol meestal meevallen. In geval van ongelukjes raden we u aan om het dekbed naar de wasserij/stomerij te brengen.  Er zit onvoldoende vaste structuur in de vulling om zelf op een goede manier het dekbed te kunnen wassen. Uitzondering hierop is het Swiss Wool dekbed, waarbij de wol speciaal wasbaar is gemaakt. Volgt u daarbij de wasvoorschriften zoals die hierboven bij de Plaid/deken is omschreven.

Over het algemeen zal luchten voldoende zijn om het dekbed fris te houden. Wol heeft graag een wat vochtiger (ochtend)lucht om weer op volume te komen. Het dekbed mag uitgeklopt worden, maar niet hard uitgeslagen of met een stofzuiger gezogen worden.

Tegen huisstofmijt zijn (biologische) sprays verkrijgbaar die uw dekbed langdurig vrij houden van huisstofmijt en ander ongedierte. Deze sprays zijn ook goed te gebruiken op uw matras en deken.