Wol vergelijken met andere vulmaterialen

Verschillende vulmaterialen voor dekbedden

Deze site gaat over wollen dekbedden, maar er zijn meer vulmaterialen die voor dekbedden gebruikt kunnen worden.
Uitgaande van de wens een ideaal dekbed te creëren is wol één van de meest bekende vulmaterialen, naast dons en synthetische dekbedden. Ook zijden dekbedden worden steeds bekender. Om een goede keuze te kunnen maken is het dus zaak de verschillende gewenste eigenschappen met elkaar te vergelijken.

Verreweg de meeste mensen in Nederland slapen onder een wollen dekbed. Wol is een fantastisch natuurproduct met uitstekende eigenschappen, en wol is volop te verkrijgen en bijzonder milieu- en diervriendelijk.

Gewenste eigenschappen dekbedden

We willen een optimaal slaapcomfort, maar ook diervriendelijkheid en gebruiksgemak (is het dekbed makkelijk te onderhouden) spelen een belangrijke rol bij het kiezen voor een bepaald vulmateriaal voor een dekbed.

Onderstaand een schema hoe de verschillende gebruikelijke vullingen voor dekbedden zich t.o.v. elkaar verhouden.  De kolom met “wol fijn” heeft betrekking op de fijnere wolsoorten zoals kameel, jak en cashmere. De kolom met “wol” is standaard wol, zoals die van de Texelaar komt en in de meeste Nederlandse dekbedden is verwerkt.

SynthetischFijne wol
Edelhaar
Gewone wol
Schapenwol
DonsZijde
Isolatie+++++++
Warmte regulatie+++++
Gewicht bij gelijke isolatie+++++++
Allergie vriendelijkheid+++/-+++
Soepelheid++++++++
Vocht opname+++++++
Vocht afgifte++++++
Diervriendelijkheid++++++++
Onderhoud++/-+/-++
Wasbaarheid+++