Dekbedopbouw

Een dekbed kan op verschillende manier opgebouwd zijn. Hier bespreken we de verschillende methoden van de dekbedopbouw zoals we die gebruiken bij onze dekbedden.

Daarnaast kunnen er verschillen zijn in steppatronen. Daar waar speciale steppatronen gebruikt zijn bij een dekbed, geven we dat in de omschrijving van onze producten aan.

Enkel dekbed volgens het mono-principe

De meest gebruikte dekbedopbouw is het dekbed volgens het mono-principe. Bij wollen dekbedden wordt dan een een vlies van losgekaarde wol gelegd tussen twee lagen stof en wordt er op de rol een doorstikking aangebracht. Deze is altijd door en door en zonder ‘lussen’. De boven en de onderlaag van de stof worden dus zover naar elkaar toegetrokken als de dikte van de wolvlieslaag het toestaat.
Uit de doorstikte rol worden vervolgens panelen gesneden die voorzien worden van een bies.

Bovenstaande gebeurt met een meernadel stepmachine. Er kan ook gekozen worden om met een eennaaldsstepmachine een mooier stepdessin aan te brengen. Hierbij worden dan panelen op maat van het uiteindelijke dekbed doorstikt. Het effect is hetzelfde, de boven en onderlaag van de stof worden ook hier zover naar elkaar toegetrokken als de wollaag het toestaat.

Enkel dekbed volgens het duo-principe

Bovenstaande productie methode voldoet uitstekend voor zomer en de lichtere all year dekbedden. Voor een dekbed voor de koudere perioden blijkt het onmogelijk om op deze manier nog een soepel vallend dekbed te produceren. Daarom kiezen wij voor de warmere dekbedden vaak voor een dekbedopbouw volgens het duo-principe, waarbij een soort 4-seizoenen dekbed uit twee lagen, tot één dekbed wordt gemaakt.

Om nu niet heel veel gewicht in extra stoflagen te krijgen wordt voor de middelste stoflagen gekozen voor een extra licht en dun doek. Dit kan omdat migratie van wolharen naar de binnenste laag van het dekbed voor de gebruiker geen hinderlijke gevolgen heeft (zie ook de pagina over tijkstoffen).


Voordeel van deze productiemethode is dat er tussen de beide dekbedlagen een extra luchtlaag ontstaat. Deze zorgt voor een extra isolerende werking. Daarbij komt ook nog dat via deze luchtlaag vocht sneller afgevoerd wordt dan bij een mono-dekbed met hetzelfde vulgewicht.

Bij onze dekbedden in de winkel staat aangegeven of het een mono-dekbed of een dekbed volgens het duo-principe is.

4-seizoenen dekbedden

Een enkel dekbed volgens het duo-principe, moet dus niet verward worden met een 4-seizoenen dekbed. Een 4-seizoenen dekbed bestaat uit twee compleet losse, en ook los te gebruiken, dekbed-delen. Vaak een zomerdeel en een herfstdeel, welke middels drukknopen of ritsen aan elkaar gekoppeld kunnen worden tot een warm winterdekbed.

De beide dekbed-delen zijn vrijwel altijd dekbedden gemaakt volgens het mono-principe.


Hieronder een schematische voorstelling van de verschillende dekbedopbouw systemen:

Enkel dekbed volgens het mono-principe
Enkel dekbed volgens het duo-principe.
4-seizoenen dekbed - 2 enkele dekbedden volgens het mono principe