Kasjmir

Oorprong van de Chyangra geit

Kasjmir is een streek/vallei in het noorden van India en grenst aan Pakistan, China en voor een heel klein stukje aan Afghanistan. In het noorden wordt het gebied begrensd door het Himalaya gebergte.. Gemiddeld ligt het gebied 1600 meter boven zeeniveau, waardoor het een relatief koel gebied is. Ander schrijfwijzen zijn: Kasjmir, Kasjmier, Cashmere of Kashmir.

De kasjmir wol, komt oorspronkelijk van berggeiten welke in deze vallei op de flanken van de bergen werden gehouden. Dat is dus ook de oorsprong van de naam. De beste kasjmir wol komt van de chyangra. Deze berggeit leeft hoog in de bergen van de Himalaya en heeft ter bescherming tegen de koude een zeer fijne en isolerende haarsoort ontwikkeld. Overigens wordt de geit tegenwoordig veel in China gehouden, maar ook in Australië en Schotland.

De wol wordt traditioneel gewonnen door de geit te kammen en zo het benodigde onderhaar te verwijderen. Tegenwoordig worden de geiten geschoren waarna de fijnere wol machinaal van de grovere dek-haren wordt gescheiden. De opbrengst per geit is per schering ca. 150gram grade A wol. Dit is wol met een haardikte dunner dan 19 micron.

Heerlijk dunne en soepele dekbedden van kasjmir

Zoals in de algemene verhandeling over wol is aangegeven, is de fijnheid van de wolvezel bepalend voor hoe dik een dekbed moet zijn om voldoende stilstaande lucht vast te houden. De Kasjmir dekbedden zijn t.o.v. andere wollen dekbedden dus ook dun en soepel (het gewicht is wel het zelfde).

Omdat er slechts zeer weinig wol van één geit gewonnen kan worden is deze schaars en dus duur. Dekbedden gevuld met kasjmir wol zijn dan ook zeer exclusief maar bieden ook een ongekend slaapcomfort.