Alpaca wol

Bijzondere eigenschap Alpaca wolharen

De alpaca is net als de kameel en dromedaris een kameelachtige en valt dan onder de lama’s. De meest verwante soorten zijn de gedomestiseerde lama, de vicuña en de guanaco.

De alpaca komt van oorsprong uit Zuid-America, uit het Andesgebergte, waar ze op grote hoogte leven (4400-5300 meter boven zeeniveau) en ze bestand moeten zijn tegen grote temperatuursverschillen. De indianen houden ze vooral voor hun wol, maar ook daarnaast leveren ze waardevolle producten. In Nederland worden steeds meer alpaca’s als huisdier gehouden. Veelal door hobbyisten, maar er zijn ook enkele alpaca farms. De dieren worden éénmaal per jaar geschoren en hiervan worden dekens en kleding als mutsen en sjaals gemaakt.

Alpaca wol is een fijne wolsoort (16-25 micron), zonder lanoline. De wolhaar heeft aanzienlijk minder schubben dan ‘gewone schapenwol’ en is daardoor ook minder gevoelig voor vervilten én is soepeler/zachter dan schapenwolharen met een vergelijkbare dikte. 

Het meest bijzondere van alpaca wol zijn echter de ‘luchtzakken’ in het midden van de wolhaar (zie foto rechts). De haar is als het ware hol en heeft daarmee een hoger isolatievermogen (stilstaande lucht zorgt voor isolatie) dan schapenwol en daardoor is een dekbed van lamawol relatief licht (Een dekbed is ca. 30% warmer dan merinowol met een zelfde vulgewicht).

Gekroesde vezel
Luchtblazen in Alpaca wolhaar

Ook heeft de alpaca wolhaar een fijne kroezing (zie foto links), waardoor de wol makkelijk terugkomt op volume wanneer deze ingedrukt is geweest. De wol is elastischer en sterker dan schapenwol. Al met al heeft de wol van een alpaca eigenschappen die voor een wollendekbed bijzonder geschikt zijn.

Voordelen van dekbed van alpaca wol

  • Ca. 25-30% lichter dan een schapenwollen dekbed met vergelijkbare isolatie.
  • Zeer goede isolerende eigenschappen dankzij luchtzakken/holle vezel.
  • Goede vochtopnemende en afgevende eigenschappen (wolhaar zelf blijft droog) en blijft goed isoleren wanneer het dekbed toch vochtig wordt.
  • Hypoallergeen – bevat geen lanoline waardoor minder kans op allergische reacties.
  • Dekbed kan in de wasmachine gewassen worden (wolwasprogramma met een wolwasmiddel en geen wasverzachter gebruiken – de trommel moet voldoende ruim zijn – niet wringen – liggend laten drogen).

Nederlandse en Duitse Oorsprong

De wol die wij gebruiken voor onze dekbedden is van Europeese oorsprong waar de dekbedden ook gemaakt worden. Veruit de meeste wol komt van hobbyboeren, die de Alpaca’s als huisdier houden. Door deze wol dicht bij huis te kopen, voorkomen we dure transportkosten en verlagen we de milieubelasting. Vraag en aanbod zijn echter niet in evenwicht, waardoor de prijs van alpaca wol hoger is dan die van schapenwol.