Wol kwaliteiten


Wolvezels onder microscoop. Hoe fijner de vezel, hoe beter de wol kwaliteit
Fijne Wolvezels 80x vergroot
Kasjmir onder microscoop. Kasjmir heeft zeer fijne vezels, dus een hoge wol kwaliteit
Kasjmir/Cashmere 80x vergroot

Algemeen – wol kwaliteit

In grote lijnen kun je zeggen dat hoe fijner de wolhaar is, hoe beter de wol kwaliteit. Tussen de fijne, soepele woldraden kan veel stilstaande lucht vastgehouden worden en daarmee is het isolerend vermogen van die fijne haar groter dan van grovere wolsoorten. Verder irriteren fijnere wolsoorten minder snel en zijn deze dus geschikter voor gebruik direct op de huid zoals bij kleding het geval is.

Bij een dekbed is de wol dubbel verpakt; eerst de tijk van het dekbed en dan nog het dekbedovertrek. Daarom is het niet waarschijnlijk dat de wolharen in contact gaan komen met de huid en dus is de irritatiefactor hier minder van belang. Voor dekbedden krijg je een optisch dikker dekbed wanneer er grovere en stuggere wolsoorten gebruikt worden.

Voor de duidelijkheid: een dekbed gevuld met bijv. 800 gram Texelse wol is wel dikker, maar ongeveer even warm als een dekbed gevuld met 800 gram Kamelenhaar of Jakwol. De nuance verschillen geven wij bij al onze producten aan middels ons unieke warmtefactor systeem.

De keuze voor een fijne wolsoort voor een dekbed moet dus vooral gemaakt worden vanwege het comfort dat het een dekbed geeft. Daarbij komt dat de fijnere wolsoorten ook soepeler haren hebben en dat daarmee het dekbed een grotere drapeerbaarheid krijgt. Bijkomend effect is dat voor deze soepeler wolsoorten er ook fijnere tijkstoffen ingezet kunnen worden. De fijnere haren werken zich minder snel door de tijkstof.

Voor de wol kwaliteit is het wasproces ook een wezenlijk en onderscheidend onderdeel. Wanneer de wol daarna gekaard wordt tot een vlies, worden de laatste verontreinigingen eruit gekamd. Hierbij is het een voordeel wanneer het leggen van het vlies en het verwerken tot dekbed in afzonderlijke stappen gebeurd. Dit geeft nl. een extra controle punt in het productieproces.

Prijs

De prijs van een wollen dekbed is niet alleen afhankelijk van de kwaliteit van de wol. Andere factoren die een rol spelen zijn:

  • Beschikbaarheid van de wol: Kasjmir is wereldwijd schaars en dus verhoudingsgewijs er duur ten opzichte van andere wolsoorten.
  • Transportkosten: Wol uit Australië moet de halve wereld om voor het in Nederland als dekbed verkocht kan worden.
  • Behandeling: Goed gewassen en gekaarde wol bevat bijna geen verontreinigingen meer.
  • Productiemethode van het dekbed: Denk hierbij aan productieruns of stukproductie, aantal tussenstappen, stepmethode etc.

Soorten

Op onze site bieden we dekbedden aan van de volgende wol soorten welke verderop in de info per soort worden behandeld:

  • Texelse wol (wol afkomstig van de Texelaar)
  • Merino wol (wol afkomstig van Merinoschapen gehouden in Duitsland)
  • Wasbare wol/Swiss Wool (wol afkomstig van in Zwitserland op de alpenweiden grazende schapen – deze wol is mechanisch behandeld waardoor deze wasbaar is gemaakt)
  • Kamelenhaar (wol van in Egypte gehouden kamelen)
  • Alpaca wol (verwant aan de Lama – van in Nederland/Duitsland gehouden Alpaca’s)
  • Jak haren (wol van de Jak, een Aziatisch hoogland rund)
  • Kasjmir wol (wol van het onderhaar van berggeiten – oorspronkelijk gehouden in het gebied Kasjmier in India)

Wol eigenschappen

Dierlijke haren hebben unieke eigenschappen die het geschikt maken als isolatiemateriaal voor beddingproducten, maar er zijn ook nadelen aan wol. Wat de voor- en nadelen zijn en hoe wol zich verhoudt ten opzichte van andere vulmaterialen behandelen we op de pagina waar we de eigenschappen van wol op een rijtje zetten en op de pagina waar we wol vergelijken met andere materialen.