We kennen het zomerdekbed, het all-year dekbed, het winterdekbed en het extra warme winterdekbed en natuurlijk het 4-seizoenen dekbed. Dit is te vergelijken met het DIS (dekbed informatie systeem) warmteklasse systeem: Klasse 4 = zomer, klasse 3 = all year (voor-/najaar) en  klasse 2 = winter. De extra warme winterdekbedden zijn DIS warmteklasse 1.

Omdat binnen elke seizoensgroep er nog weer flinke verschillen zijn in hoe warm een dekbed is, gebruiken we naast de seizoensindeling de warmtefactor. Dit is een waarde gebaseerd op het type wol en de gebruikte vezeldikte van die wolsoort. Zoals in de stukken over de eigenschappen van wol is aangegeven, is de vezeldikte van invloed op de isolatiewaarde. De formule, die naast vezeldikte en vulgewicht ook rekening houdt met de dikte van de wolvlieslaag, geeft dus meer inzicht in hoe warm een bepaald dekbed op onze site is en helpt u op die manier uw keuze te maken. Zoekt u een koeler dekbed, dan kiest u een dekbed met een lagere warmtefactor binnen het seizoen. Zoekt u een warmer dekbed, dan moet u juist een dekbed met een hogere warmtefactor kiezen.

Hieronder in schema een indeling met geadviseerde slaapkamertemperaturen.

Let wel: de seizoens indeling is indicatief, als ook de aangegeven slaapkamertemperaturen. Welk dekbed voor u een prettig dekbed is, hangt ook af van uw eigen warmtebehoefte.

Periode /temperatuur indicatie.

 

Omschrijving

Hoogzomer

20-26 oC

Binnen de zomerdekbedden worden dekbedden met een warmtefactor lager dan 4 aangeduid als hoogzomerdekbed.
Warmtefactor 1-4

Zomer

16 -22 oC

Dekbedden die wij op deze site kwalificeren als zomerdekbedden zijn geschikt voor de echte zomernachten of slaapkamers waar het niet kouder wordt dan ca. 16 ºC.
Warmtefactor 4-8

All year

12-18 oC

All year gaat op voor kamers die ’s winters niet te koud zijn. Het zijn in ieder geval prima dekbedden voor in de lente of herfst en in veel slaapkamers ook geschikt als zomerdekbed.
Warmtefactor 8-12

Winter

8-16 oC

In deze categorie zullen de meeste mensen een goed dekbed voor de winter kunnen vinden.
Warmtefactor 12-15

Extra Warm  Winter

2-12 oC

Dekbedden voor de echte koukleum of voor de echt onverwarmde slaapkamer waar het ’s winters dus ook echt koud wordt.
Warmtefactor 15-18

4-seizoenen

2-24 oC

Op een enkele uitzondering na, bieden wij niet speciaal 4-seizoenen dekbed aan. Daar waar we wel een 4-seizoenen dekbed verkopen, vermelden we de warmtefactor van beide dekbeddelen, als ook de totale warmtefactor.

<<< Informatie overzicht      << Tijkstoffen      < Dekbedopbouw      Warmte-indeling      > Maatvoering      >> Onderhoud

Terug naar de webwinkel

Navigeer verder via bovenstaande linken of via het topmenu van de website.