Onze wasbare wol, Lavalan, komt van schapen uit Zwitserland en Z-Duitsland. Schapen die tijdens de zomerperiode op de almen lopen te grazen. Het is dus niet de wol van een speciaal soort schaap zoals bij Merino of Kasjmir wol wel het geval is.

De filosofie is dat de schapenwol daar verwerkt wordt waar het schaap leeft. De milieubelasting blijft hierdoor laag. De mensen van Baur Vliesstoffe noemen dit “from sheep to shop”.

Ieder jaar, wordt de wol op verschillende plaatsen verzameld. De boeren brengen hun wol naar de verzamelpunten en krijgen naar aantal ingebrachte kilo’s betaald. De wol wordt daar gelijk in soorten/kleuren/kwaliteiten verdeeld. In totaal wordt jaarlijks zo’n 400.000 kilo schapenwol verzameld.

Vervolgens wordt de wol gereinigd en ondergaat het een mechanische behandeling die vervilting tegen gaat. Ook neemt het “kriebel” gehalte van de wol door deze behandeling af.

De wol voor wasbare dekbedden wordt vervolgens tot een vlies gelegd. Door een paar procent biologische PLA vezels (op basis van mais-olie) toe te voegen en het vlies te verhitten wordt de structuur tussen de wolharen verstevigd en wordt een 100% wasbaar vlies gemaakt. Puur natuurlijk, maar met het gebruiksgemak van een synthetisch dekbed.

< Overzicht wolsoorten

> Producten Wasbare wol