Hieronder behandelen we, op willekeurige volgorde, een aantal vragen die we van onze klanten kregen. Zit uw vraag hier niet bij, en kunt u het antwoord ook niet vinden op één van onze informatiepagina’s, kan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen.

 

Mag ik een wollen dekbed in de wasdroger luchten?

Nee, wol heeft vezels met een geschubde structuur (zie ook eigenschappen wol). Door mechanische beweging zullen deze schubben ‘in elkaar haken’ en gaat de vulling van het wollen dekbed vervilten.

Een wollen dekbed hang je het beste buiten te luchten.

 

Welke maat dekbed moet ik hebben?

Er is een vuistregel over de maat van het te kiezen dekbed:

Eén-persoons dekbedden: 30-40cm breder dan de breedte van het matras
Twee-persoons dekbedden: 40-60cm breder dan de breedte van het matras/de matrassen samen
Voor de lengte geldt: minimaal even lang als de lengte van het matras.

Meer info zie: maat dekbedden

 

Kan een dekbed speciaal voor mij op maat gemaakt worden?

Ja, dat kan bij de meeste van de door ons aangeboden wollen dekbedden. Neemt u, wanneer u een afwijkende maat dekbed wilt kopen, of een afwijkende hoeveelheid vulling in het dekbed wilt hebben, contact met ons op.

Houdt u er rekening mee dat bij op maat gemaakte dekbedden de bedenktijd komt te vervallen. De normale product garanties blijven vanzelfsprekend wel van kracht.

 

Wat is gekaarde wol?

Om hier goed antwoord op te kunnen geven moeten we eigenlijk het hele productie proces van wol voor dekbedden bespreken. Zie hiervoor: Productie wollen dekbedden 

In het kort: Gekaarde wol is wol die na gewassen te zijn over een machine met rollers met naalden zo los is getrokken dat de vezels samen een soort vliesje vormen. De wolvezels onderling hebben niet echt een stevige structuur en kunnen makkelijk verder uit elkaar getrokken worden. 

De gekaarde wol kan vervolgens voor verschillende doeleinden gebruikt worden:
- Vervilten
- Wol draden spinnen
- Dekbedden vulling

 

Kan je een wollen dekbed wassen/reinigen?

In de meeste gevallen zal luchten in de buitenlucht genoeg zijn om uw dekbed fris te houden. Om te voorkomen dat de tijkstof smoezelig wordt, raden we aan een dekbedovertrek te gebruiken.

Wol kan gewassen worden, mits gebruik wordt gemaakt van een (wol)wasmiddel zonder enzymen. De wolvezel wordt anders afgebroken omdat de enzymen de keratine/eiwitten in de vezel aantasten. Hoe goed wasbaar een bepaalde wolsoort is, hangt af van de structuur van de wolhaar. Hoe meer schubben de wolhaar heeft, hoe groter de kans op vervilten. Texelse wol zal daardoor eerder vervilten dan bijvoorbeeld jak-haren.

Bij wollen dekbedden komt er nog een extra ding kijken. Namelijk de manier waarop het dekbed is geproduceerd. Zit hier gekaarde wol of vlokkenwol in, of is er gebruik gemaakt van wolvlies, waarbij de wolvezels aan elkaar gebonden zitten. In dat laatste geval is de kans dat de vulling gaat klonteren tijdens het wassen aanzienlijk kleiner dan bij gekaarde of vlokkenwol gevulde dekbedden. Lees daarom altijd het etiket welke aan het dekbed zit en volg de was-instructies op.

Algemene instructies wassen dekbed:

  • Gebruik een wolwasprogramma
  • Gebruik een wolwasmiddel (matig doseren)
  • Goed spoelen
  • Niet of matig centrifugeren (wolwasprogramma)
  • Dekbed niet uitwringen
  • Hangend of liggend laten drogen (Nooit in de wasdroger)- evt. voor het drogen voorzichtig weer in model trekken.

 

Het is een misverstand dat de wastemperatuur nooit hoger mag zijn dan 30 graden. Wol kan prima tegen hogere temperaturen, maar gaat vervilten wanneer de temperatuur snel verandert. Langzaam verwarmen en/of afkoelen is dus cruciaal, vandaar het advies om wol niet warmer dan 30 graden te wassen. Laat wol nooit weken, want daardoor kan het gaan vervilten.

In de meeste gevallen doet u er verstandig aan een wollen dekbed bij een wasserij/stomerij te laten reinigen.

 

Wat is wolvlies?

Wolvlies wordt gemaakt door gewassen wol met een percentage bindvezels te mengen en dan vervolgens te gaan kaarden/kammen. Afhankelijk van het gewicht per vierkante meter worden er meerdere dunne vlieslagen op elkaar gelegd. Vervolgens wordt het vlies door een oven gehaald, waarbij de bindvezels smelten en daarmee na koeling de wolvezels aan elkaar binden. Er is nu een samenhangend wolvlies ontstaan.

In de dekbedden die Gisba Slaapcomfort in eigen beheer maakt, wordt wolvlies gebruikt van 150 gr/m2. Daarvan is 12% bindvezel. Om de wol puur biologisch te houden gebruiken we als bindvezel PLA. PolyLactid gewonnen uit maisolie (i.p.v. een normale Polyester gewonnen uit aardolie)

 

Wat is Kasjmier / Cashmere wol?

Échte Kasjmier of kasjmir wol is geitenhaar van de Chyangra geit die oorspronkelijk werd gehouden in het hooggebergte in de streek Kasjmier in India. Het onderhaar van deze geit is bijzonder fijn en soepel. 

Eén geit levert per jaar ca. 100 tot 150 gram van deze fijne wolharen welke wordt gewonnen door de uitgevallen haren te verzamelen, door kammen en soms door scheren van de geiten. Omdat de geiten meestal voor de melk en niet voor de wol worden gehouden, is dit een zeer diervriendelijke wolsoort. Eigenlijk kun je niet spreken van wol, maar moet je spreken van (edel)haren met een haardikte van minder dan 19 micron.

De wol van de buik van een Merinoschaap benadert de fijnheid van kasjmir, maar is dus geen échte kasjmir, al proberen sommige dekbedleveranciers dat wel zo te verkopen. Ze noemen die vulling dan bijvoorbeeld Merino cashmere.

 

Hoe zit het met huisstofmijt in wollen dekbedden?

De huisstofmijt is een klein insectje wat met het blote ook niet gezien kan worden. Huisstofmijt houdt van een warme ietwat vochtige omgeving. Een wollen dekbed geeft ze het ideale leefklimaat en daardoor is een wollen dekbed dan ook niet geschikt voor mensen met een huisstofmijt allergie.

Heb je last van huisstofmijt allergie, én wil je toch graag een wollen dekbed, dan kun je kiezen voor een wasbare wolsoort. De uitwerpselen van de huisstofmijt, die de allergische reactie veroorzaken, kunnen dan uit het dekbed gewassen worden.

Ook zijn er speciale dekbedovertrekken op de markt voor allergische mensen en kunnen er sprays gekocht worden die huisstofmijt doden.
Het dekbed overdag volledig opengeslagen op het bed laten liggen maakt het dekbed voor huisstofmijt ook minder aantrekkelijk doordat het dan overdag kan luchten en drogen.

 

Hoe lang gaat een wollen dekbed mee?

De levensduur van een goed wollen dekbed is ca. 10 jaar, maar is erg afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte wol en hoe u het dekbed in die tijd heeft onderhouden (regelmatig luchten, aantal keren gewassen/gereinigd etc.)

 

Als de wol in het dekbed is vervilt, kan ik dat herstellen?

Nee, vervilten is een on-omkeerbaar proces. Voor gekrompen wollen kleding wordt wel borax en/of azijn geadviseerd om de vezels soepel te maken en het kledingstuk weer op te rekken tot de oorsponkelijke maat. Bij een wollen dekbed is dit, door de grootte van het dekbed, niet haalbaar.

Voorkomen van vervilten is dus van groot belang. Houdt u daarom aan de was-instructies die op het label van het dekbed zijn vermeld en wanneer u het dekbed mag wassen, dan uitsluitend het wolwasprogramma en een wolwasmiddel gebruiken. Niet of matig centrifugeren en liggend of hangend laten drogen. Nooit in de wasdroger drogen!

In de meeste gevallen zal luchten genoeg zijn om uw dekbed fris te houden.

 

 

< Informatie overzicht

Of navigeer via het topmenu van de website.