Bij donzen dekbedden kennen we twee soorten doorstikkingen. De direct doorgestikte, zoals een gewone stiknaad waarbij onder- en bovenlaag van de stof direct op elkaar komen, en de cassette step, waarbij er lussen blijven en de onder en de bovenlaag met elkaar verbonden zijn door ‘schotjes’. Dit laatste steppatroon wordt vóór het vullen van een donzen dekbed aangebracht, waarna het dekbed via vulmonden per vakje gevuld wordt.

Bij wollen dekbedden wordt een vlies gelegd tussen twee lagen stof en wordt er op de rol een doorstikking aangebracht. Deze is altijd door en door en zonder ‘lussen’. De boven en de onderlaag van de stof worden dus zover naar elkaar toegetrokken als de dikte van de wolvlieslaag het toestaat.
Uit de doorstepte rol worden vervolgens panelen gesneden die voorzien worden van een bies.
Of, er wordt een laag wol tussen lagen tijkstof gelegd welke vervolgens op een éénnaalds-stepmachine worden doorstikt. Hierbij zijn er meer mogelijkheden in creatieve steppatronen. In dit systeem worden er dus doorstikte/gestepte panelen geproduceerd, welke vervolgens voorzien worden van een bies. Deze tweede methode is echter arbeidsintensiever en daardoor duurder en wordt daarom minder toegepast.

Bovenstaande productie methode voldoet uitstekend voor zomer en de lichtere all year dekbedden, maar voor een dekbed voor de koudere perioden blijkt het vrijwel onmogelijk om op deze manier nog een soepel vallend wollen dekbed te produceren. Daarom wordt soms voor de warmere dekbedden gekozen voor het duo-principe, waarbij van twee afzonderlijk gestepte lagen, één enkel dekbed wordt gemaakt door deze lagen aan de randen aan elkaar te stikken middels een bies.
Om nu niet heel veel gewicht in extra stoflagen te krijgen wordt voor de middelste stoflagen gekozen voor een extra licht en dun doek. Dit kan omdat migratie van wolharen naar de binnenste laag van het dekbed voor de gebruiker geen hinderlijke gevolgen heeft (zie ook de paragraaf over tijkstoffen).
Voordeel van deze productiemethode is dat er tussen de beide dekbedlagen een extra luchtlaag ontstaat wat zorgt voor een extra isolerende werking. Daarbij komt ook nog dat via deze luchtlaag vocht sneller afgevoerd wordt dan bij een enkel-dekbed met hetzelfde vulgewicht.

Een vier siezoenen dekbed bestaat uit twee enkele dekbedden welke middels drukknopen op elkaar bevestigd kunnen worden. Over het algemeen is het ene dekbeddeel een zomerdekbed en het andere dekbeddeel een all-year (herfst/voorjaar) dekbed. Samen vormen ze een (extra) warm winterdekbed.

Bij onze dekbedden staat bij de specificaties/productdetails aangegeven of het een enkel dekbed betreft, een enkel dekbed geproduceerd volgens het duo-principe of een 4-seizoenen dekbed is.

Enkel dekbed

Duo-princiep

4-seizoenen dekbed

Voor meer informatie over de productie van wollen dekbedden verwijzen we u naar de pagina: Productie van wollen dekbedden. Daar wordt ingegaan op de verwerking van wol tot wolvlies of losgekaarde wol die gebruikt wordt in het wollen dekbed.

.

<< Informatie overzicht      < Tijkstoffen      Dekbedopbouw      > Warmte-indeling      >> Maatvoering      >>> Onderhoud

Of navigeer verder via bovenstaande linken of via het topmenu van de website.